Program for 2018

Her og i Skærum-nyt [findes i menuen i venstre side] vil detaljerne om vore arrangementer løbende blive holdt ajour. De nærmere detaljer vil følge successivt. Enhver er velkommen til vore arrangementer.

Ændringer kan forekomme. Det er derfor en rigtig god ide på forhånd at ringe eller skrive til os, så man ikke går forgæves.


Betaling kan indbetales på reg. 8117 konto 0002860907. Angiv venligst titlen på foredraget.

D.26/10/18

Kl.19.30

Det absurde dagligliv i sovjettiden

v/ Forfatter, Sonja Vesterholt


Foredraget baseret bla. på Sonja Vesterholts bog "Hunden er rask" – en erindringsbog om det groteske liv i Sovjetunionen – der bygger på autentiske historier fra Sonja Vesterholts egen familie.

Sonja vokser op i Leningrad (nu Skt. Petersborg) og tiltrækker sig som ung magthavernes opmærksomhed ved at sætte spørgsmålstegn ved den totalitære ideologi.

Det er et foredrag om hverdagen, absurditeten og overvågningen, om en kærlighed, der bliver nøje fulgt af KGB og får langtrækkende konsekvenser - og om den fortsatte kamp mod totalitære tendenser og systemterror i alle samfund.

 

Dato og tid: 26-10-2018 kl. 19.30

Sted: Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle, Skærum Møllevej 4, 7570 Vemb

Pris: 50kr

Tilmelding: Tlf.: +45 97 48 13 22 eller mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Yderligere information: www.skaerum.dk

D.27/10/18

Kl.10.00

Det nye Ruslands storhed og forfald

v/ Lektor lic.phil., Erik Kulavig

 

Gorbatjov talte i firserne om ”den nye udenrigspolitiske tænkning” og om ”det fælles europæiske hus”. Det blev af mange modtaget med skepsis, fordi man regnede med, at der blot var tale om taktiske manøvre, der skulle give Sovjetunionen et pusterum til at komme ud af sine svære økonomiske problemer for dernæst atter at rejse sig som en trussel mod Vesten. Det viste sig imidlertid – i første omgang i hvert fald -at være de første skridt i retning af intet mindre end Murens fald og Den Kolde Krigs afslutning.

Rusland stod nu med en enestående mulighed for at rive sig løs af århundredes fattigdom og autoritært styre og rykke nærmere eller måske ligefrem blive medlem af foreningen af liberale velfærdsstater.

Sådan kom det ikke til at gå. Rusland er ganske vist blevet rigere, mange har fået det betydeligt bedre, der er mere frihed end nogensinde tidligere, men der er stadig langt til Europa. Udenrigspolitisk er Rusland oven i købet siden 2014 slået ind på en mere og mere nationalistisk linje og dermed i stadig højere grad isoleret sig fra den verden, som man for få år siden erklærede, man ville integreres i. Nogle er sågar begyndt at tale om en ny kold krig.

Hvad gik der mon galt? Havde skeptikerne ret? Var Gorbatjovs politik blot et taktisk træk for at få mulighed til at samle kræfter til et nyt fremstød? Eller er det Ruslands historiske skæbne at stå uden for det gode selskab af moderne velfærdsstater? Hvilken rolle har Vestens Ruslands-politik spillet?

Forelæsningen vil lægge op til en diskussion af disse spørgsmål og andre, der måtte dukke op undervejs.

 

Dato og tid: 27-10-2018 kl. 10.00

Sted: Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle, Skærum Møllevej 4, 7570 Vemb

Pris: 50kr

Tilmelding: Tlf.: +45 97 48 13 22 eller mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Yderligere information: www.skaerum.dk

D.27/10/18

Kl.13.00